Pleegzorg

"The kids we have the hardest time with, are usually the ones who have the most to teach us about love"

– Deborah MacNamara –

“Het verplanten van kinderen, hoe voorzichtig ook gedaan, brengt veel stress en verwijdering met zich mee. De vraag is hoe we ervoor kunnen zorgen dat het kind niet in de stressreactie blijft vastlopen, maar van een nieuwe omgeving een nieuw thuis maakt.”

Is er iets mooiers dan een kind voorzien in behoefte?

Veel pleegouders stellen huis en hart open voor kinderen die niet bij hen geboren zijn en willen het met liefde en warmte opvoeden. Het lijkt zo mooi, maar in de praktijk kan het weleens het moeilijkste zijn waar je ooit voor gestaan hebt. 

Hechten gaat van nature vanzelf, áls de omstandigheden daarvoor juist zijn. Maar dat is nou juist het probleem bij pleegkinderen, dat kinderen die een nieuw thuis krijgen vaak om allerlei redenen belemmerd zijn om van een nieuw huis thuis te maken.

pleegzorg

Kennismaken?

Ik verzorg de 2 volgende thema's in training of presentatievorm

1. Opnieuw hechten

Onderwerpen: hoe hecht een kind zich, de voorwaarden en belemmeringen van hechting, gedrag begrijpen en ermee omgaan, hechting bevorderen, de hechtingskring van het kind en traumasensitief opvoeden. 

2. Ik BEN pleegouder, mag de relatie er wel zijn?

Onderwerpen: wat is jouw rol, je rol nemen en vasthouden, de definitie van liefde, de hechtingskring, de bezoekersregeling, loyaliteit, en hoe een kind zich hecht en wat dit belemmert en het vormen van een pleeggezin.

GESPREKSGROEP – Het is mogelijk om na het volgen van deze presentatie/training aan te sluiten bij een pleegzorg-gespreksgroep, waarin je jouw proces (in hetgeen je geleerd hebt in de praktijk toe te passen) deelt met andere pleegouders. Neem contact met me op voor meer informatie. 

3. Online Training

‘Verplante kinderen opvoeden’, kijk bij pagina “ Neufeld Instituut

Media

Podcast “Opnieuw hechten, de warme uitnodiging van een pleegouder”

Reviews

Wat anderen zeggen

“Als pleegzorgbegeleider heb ik in het werk veel te maken met hechtingsontwikkeling bij verplante kinderen. Deze cursus is voor mij een enorme verdieping geweest. Er wordt vanuit het verplante kind gekeken naar hoe nodig het is om de verbinding aan te gaan met de (nieuwe) vaste opvoeders. En ook hoe belemmerend het ontworteld zijn daarin kan zijn. Het was voor mij vernieuwend om te horen hoe het hechtingsinstinct het kind kan tegenwerken in de nieuwe hechtingsontwikkeling. Naast theorie over wat het verplanten met kinderen doet, worden er bij deze cursus praktische hechtingstools gegeven die helpend zijn om een nieuwe ingang voor verbinding te vinden met het (pleeg)kind.”

Aline Solen, Trias Jeugdhulp

Kennismaken?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken