Evelyne van Winden

Mijn verhaal begint in een dorp in Overijssel...

…waar ik geboren ben in een groot samengesteld gezin dat niet standhield. Ik ben opgegroeid binnen een complexe gezinssituatie waar ik gemis, tekort en verlies ervaren heb. Deze uitdagingen en problemen hebben veel invloed gehad op mijn ontwikkeling. 

In mijn jeugd ben ik regelmatig met hulpverlening in aanraking geweest. Zo kreeg ik de diagnose ‘hechtingsstoornis’. De diagnose zelf heeft me niet geholpen, het was warme relatie met een nieuw moederfiguur waardoor ik weer floreerde. Deze ervaringen zijn doorslaggevend geweest in de keuzes die ik later heb gemaakt op het gebied van studie en werk.

FotoenJij (64)

"Ik leerde dat ouderschap niet zozeer te maken heeft met vaardigheden, maar met relatie."

Met mijn complexe achtergrond is het geen verassing dat ik vastliep in mijn (stief)ouderschap. Ik heb lang gedacht dat er iets mis met mij was en ik de kunst van het ouderschap niet eigen kon maken. Tijdens mijn zoektocht kwam het werk van klinisch- en ontwikkelingspsycholoog Dr. Gordon Neufeld en Dr. Gabor Maté op mijn pad. Van hen leerde ik dat ouderschap niet zozeer heeft te maken met vaardigheden, maar met relatie. Dat was een doorslaggevend inzicht. 

Deze manier van kijken heeft een enorme impact gehad op mijn groei als individu, als ouder, trainer en therapeut.

In plaats van controleren en sturen, begon ik me te richten op het creëren van de juiste omstandigheden voor ontwikkeling. Als je gedrag leert lezen kan je veel (gedrags)problemen voorkomen en oplossen. Hechtingsgericht kijken is niet het kind, maar de omstandigheden veranderen.

“Hechting is niet alleen een onderwerp voor ouders en verzorgers …, maar het is van en voor ons allemaal.”

Te weten wat mijn kinderen écht nodig hebben gaf mij meer ontspanning, energie, rust en zelfvertrouwen. Het geeft mij veel vreugde en betekenis om zowel privé als in mijn werk de vruchten van deze benadering te zien.

Na mijn eigen ervaring met het werk van Dr. Neufeld wilde ik meer. Ik startte de opleiding aan het in Canada gevestigde Neufeld Instituut, zodat ik de taal van hechting kon delen om mensen te helpen bij de problemen die zij ervaren op het gebied van relaties in de context van opvoeding, (kind)ontwikkeling en in hun werk met kinderen.

Door het doceren van deze benadering ontmoette ik veel mensen met uitdagingen die terug te leiden zijn naar hechting of het gemis daaraan. Zij herkennen zichzelf in Dr. Neufelds werk. Hechting is niet alleen een onderwerp voor ouders en verzorgers van kinderen met problemen, maar het is van en voor ons allemaal.

“Ik wilde dié therapeut worden die ik zo gemist heb toen ik het nodig had.”

Mijn missie werd gaandeweg duidelijk. Ik wilde dié therapeut worden die ik zo gemist heb toen ik het nodig had. Naast mijn rol aan het Neufeld Instituut volg ik nog een opleiding als therapeut.

Mijn werk doe ik met een mensgerichte houding, dat wil zeggen met congruentie, onvoorwaardelijke acceptatie en warme empathie. Dit betekent dat ik je neem zoals je bent zonder verwachting en oordeel en we startten van waar je nu bent en waar jij naartoe wilt. Ik ben van mensen gaan houden en streef ernaar om de mens écht te zien en om van daaruit te werken. Ik ben een verbinder en het is daarmee mijn missie om mensen dichter naar zichzelf en tot elkaar te brengen.

Ik weet immers dat wanneer je bij je echte (diepste) verlangens en gevoelens kan komen, ieder mens wil en kan veranderen. Ik wil je graag helpen om deze plek te vinden, zodat jij (weer) vreugdevol in jouw leven mag staan en mag zijn wie je werkelijk bent, wetende dat je meer dan de moeite waard bent!

FotoenJij-(160)

Mijn expertise

Reviews

Wat anderen zeggen

Evelyne heeft ons de afgelopen 1,5 jaar begeleid in het omgaan met onze dochter met hechtingsproblematiek. Ze luistert goed, stelt de juiste vragen en is scherp en uitgesproken op een prettige manier. Bovendien heeft ze een warme persoonlijkheid. We kijken steeds uit naar een volgende afspraak met haar.”

Moeder van dochter van 4 jaar

Kennismaken?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken